Blomkål-potatis-soppa

87

Idag hade jag “mjölkmage” (är nybliven mjölkallergiker men vill inte avstå från mjölk i kaffet…) så jag orkade inte med något “tungt” i matväg. Detta resulterade i en blomkåls-potatis-soppa. Jättegod, faktiskt. Och inte särskilt avancerad. Jag tog:

150 g blomkål
150 g potatis
3 dl vatten
1 msk buljongpulver*
lite salt

Skala potatisen och tärna den i rätt små bitar.
Dela blomkålen i bitar.
Ångkoka potatis och blomkål tills potatisen är mjuk (därför de små bitarna).
Koka upp buljongen.
Mixa blomkålen och potatisen med hälften av buljongen tills det är en riktigt slät blandning. Tillsätt en nypa salt.
Häll i grytan med resten av buljongen, rör om och koka upp.
Färdig.

Blomkål har antiinflammatoriska egenskaper.

Man kan, teoretiskt, koka grönsakerna i buljongen och sen mixa med en stavmixer. Jag har fått för mig att jag behåller mer näring om jag ångkokar istället för att koka så därför gör jag som jag gör (grönsaker ångkokar jag alltid, om jag inte grillar dem). Men som sagt, jag vet inte om det gör stor skillnad och har man ont om tid och vill spara ett arbetssteg så är det fortfarande en god och mättande soppa.

* Mitt i alltihopa upptäckte jag att min hemgjorda buljong är slut så idag tog jag till buljongpulver från Biofood, den utan jäst (mycket viktigt i HIT-sammanhang!) och utan socker.
Buljongtärningar är rena giftet och även buljongpulver måste man vara försiktig med (en av sonens största triggers) men denna funkar som sagt helt ok. Det är ju inget man överdoserar direkt, eller använder varje dag.

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply