Jag blev så glad när jag såg butternutpumpa i affären att jag var tvungen att köpa mig en. Först ut är denna soppa som verkligen är perfekt höstig. Den innehåller bl.a. quercetin som är ett naturligt antihistamin och så den antiinflammatoriska ingefäran. Ingefära är något man inte ska överdriva med i låg-histamin-köket. Vanligtvis tål man den i små mängder och då är det bara att dra nytta av dess underbara egenskaper, den antiinflammatoriska effekten är bara en.
Ät med en skiva havrebröd vid sidan om vet jag!
1 grönt äpple
1/2 gul lök
butternutpumpa*
1 tsk kanel**
1,5 cm ingefära (hackad eller pressad genom vitlökspressen)
en nypa salt
buljong
Skala och tärna äpplet, pumpan och löken. Ångkoka tills allt är mjukt.
Lägg i en matberedare och tillsätt kanelen, ingefäran, saltet och ca 1 dl vatten.
Purera.
Häll blandningen i en gryta och tillsätt buljong tills du får önskad konsistens.
Koka upp under omrörning.
* Jag vägde aldrig pumpabiten men mängden tärnad pumpa var ca dubbel så stor som mängden tärnat äpple.
** Om du inte tål kanel och/eller inte har HIT-säker ceylonkanel kan du skippa kanelen.
***