Tacofredag med egen tacokrydda, låghistaminstyle

Jag minns inte när vi sist åt tacos men jag tror vi pratar år… Nu har Storasyster önskat sig tacos idag för “det äter alla” och visst, det kan vi väl. Köpeskalen är av majsmjöl och utan tillsatser och kryddor så det funkar för Lillebror. Det är jag mycket glad över för jag har redan utlovat att baka fredagsmyskakor så jag skippar gärna att göra tacoskal också. Tacokryddan man köper är dock i regel full av histaminfrisättare. Ofta innehåller den dessutom socker och tillsatser och glutamat och allt möjligt så det blir till att knåpa ihop en egen. Lite synd att inte kunna använda chilipulver och peppar men, men. Jag lovar att det doftar alldeles ljuvligt ändå!

Man får ha i bakhuvudet att torkade kryddor inte är färskvara. Så länge man använder histaminsäkra kryddor fungerar det i regel, man tar ju inte mycket åt gången. Nu tänker jag skippa lök- och vitlökspulver och steka köttfärsen med hackad lök och vitlök istället men resten av ingredienserna har jag rört ihop av ekologiska kryddor som jag har dubbelkollat på SIGHI. Och mineralsalt. Jag var försökt att ha i lite gurkmeja och ceylonkanel men jag kom fram till att det är lite för vågat.

Taco friday with low histamine taco spice according to SIGHI

Kryddblandning till 500 g köttfärs:
1 msk paprikapulver, sött
1,5 tsk kummin
1,5 tsk salt
2 tsk oregano

Köttfärsen stekes alltså med fint hackad lök och vitlök och denna kryddblandning.

Till det hela serveras tärnad gurka, majs, strimlad gul paprika och gula tomater. Jag ska även sno ihop en kall youghurtsås av något slag (naturell yoghurt med några hackade örter, vi får se vad frysen har att erbjuda).

***Om du är ny här så läs gärna igenom Bra att veta och Frågor & svar. Under Bakom kulisserna och Om CK hittar du mer samlad histamin- och mastocytosrelaterad information, så kika gärna där också. Många frågor kommer att besvaras. 🙂
***

Leave a Reply